Leírás
Ásványi összetétel
A himalája só kémiailag hasonló az étkezési sóhoz . Egy sor Khewra-só minta elemzése azt mutatta, hogy 96% és 99% közötti nátrium-kloridot tartalmaznak , és változó mennyiségű nyomelemet tartalmaz, mint például kalcium , vas , cink , króm , magnézium és szulfát . Néhány Pakisztánban bányászott só szennyeződések miatt tisztítás nélkül nem alkalmas élelmiszer- vagy ipari felhasználásra. Néhány e régióból származó sókristály törtfehér vagy átlátszó színű, míg a só egyes ereiben található nyomelemek rózsaszínű, vöröses vagy répavörös színt kölcsönöznek neki.
Táplálkozási szempontból a himalájai só szintén hasonló a közönséges étkezési sóhoz, bár hiányzik belőle a hasznos jód , amelyet a kereskedelmi forgalomban jódozott konyhasóhoz adnak . A jódozott konyhasó jelentősen csökkentette a jódhiány rendellenességeit azokban az országokban, ahol ezt használják.